Czekolada Gorzka 74% z ziarnem kakaowym z Wenezueli
Czekolada Wawel Gorzka 74% cocoa z ziarnem kakaowym z Wenezueli to totalna nowość w ofercie Wawel, będąca znakomitą propozycją dla wszystkich, poszukujących doskonałej gorzkiej czekolady z prostym składem. Za niesamowicie głęboki smak oraz pobudzający aromat odpowiada wysoka 74% zawartość miazgi kakaowej. Ta, uzyskiwana jest z wyselekcjonowanych gatunków ziarna kakaowca z plantacji regionu Sur del Lago w Wenezueli. Ziarno to, stanowiące mieszankę gatunków TRINITARIO i CRIOLLO, posiada przyjemną nutę kwiatowo-owocową, o delikatnym smaku i aromacie. Prosty skład, zawierający jedynie 3 składniki, bez niepotrzebnych substancji i dodatków oraz wysoka jakość wykorzystywanych surowców pozwalają uzyskać wyborny smak.
Skład produktu
Skład: miazga kakaowa*, cukier, tłuszcz kakaowy*
*Kraj pochodzenia miazgi kakaowej: Wenezuela
Masa kakaowa minimum 74%
Największa na świecie tabliczka czekolady
ważyła 5 ton i 792 kilogramy
– czyli tyle, ile średniej wielkości słoń.
Powszechnie uważa się,
że orzeszki ziemne
pochodzą z Brazylii.
Pierwsze wzmianki o nich pojawiają się
jednak już w 950 r. n. e. w Afryce.
Statystyczny Polak zjada 6,3 kilograma
czekolady rocznie.
To połowa tego,
ile spożywają Szwajcarzy.
Do produkcji
kilograma
czekolady
potrzebne jest około 800 ziaren kakaowca.
Z botanicznego punktu widzenia
orzeszki
arachidowe
nie są orzechami, ale należą
do nasion roślin strączkowych.
Nasza strona używa plików ciasteczek (cookies) aby dostarczać usługi na najwyższym poziomie.
Zapoznaj się ze zmianami dotyczącymi danych osobowych jakie weszły w życie z dniem 25 maja 2018 r. Więcej
znajdziesz w pod tym linkiem.