Słodycz, której towarzyszy wytrawny aromat. Ciemny brąz, który, jak się okazuje, uwielbiają nie tylko kobiety. 100g przyjemności zamknięte w jednej tabliczce gorzkiej czekolady, w której ukryło się aż 74% zawartości kakao. To prawdziwy rarytas, w którym można się zauroczyć, a może nawet zakochać. Głęboki smak, kuszący aromat i ta połyskująca struktura. A kiedy sięgamy po pierwszą kostkę, słyszymy ten charakterystyczny, pobudzający wszystkie zmysły dźwięk idealnie łamiącej się czekolady.
Skład produktu
Skład: miazga kakaowa*, cukier, tłuszcz kakaowy*
*Kraj pochodzenia miazgi kakaowej: Ghana
Masa kakaowa minimum 74%
Największa na świecie tabliczka czekolady
ważyła 5 ton i 792 kilogramy
– czyli tyle, ile średniej wielkości słoń.
Powszechnie uważa się,
że orzeszki ziemne
pochodzą z Brazylii.
Pierwsze wzmianki o nich pojawiają się
jednak już w 950 r. n. e. w Afryce.
Statystyczny Polak zjada 6,3 kilograma
czekolady rocznie.
To połowa tego,
ile spożywają Szwajcarzy.
Do produkcji
kilograma
czekolady
potrzebne jest około 800 ziaren kakaowca.
Z botanicznego punktu widzenia
orzeszki
arachidowe
nie są orzechami, ale należą
do nasion roślin strączkowych.
Nasza strona używa plików ciasteczek (cookies) aby dostarczać usługi na najwyższym poziomie.
Zapoznaj się ze zmianami dotyczącymi danych osobowych jakie weszły w życie z dniem 25 maja 2018 r. Więcej
znajdziesz w pod tym linkiem.