FAQ

Dobra wiedza

Ekstrakty roślinne

Autor: Wawel SA

Ekstrakty roślinne

Nazwa ekstrakt pochodzi z języka łacińskiego od słowa „extractum”, które dosłownie oznacza “to, co zostało wyciągnięte”. Substancje te mogą zostać “wyciągnięte” w procesie ekstrakcji z różnych źródeł, np.  ziół, owoców i warzyw lub roślin.

Przykładowo, ekstrakty z roślin można otrzymać z całej rośliny bądź z jej części np. łodygi, kwiatów, korzenia. Proces ekstrakcji polega na przenikaniu się czynnych substancji roślinnych do roztworu pod wpływem działania cieczy, np. ciepłej lub zimnej wody, oleju itp. Ekstrakt może mieć konsystencję płynną, półstałą lub suchą.

Ekstrakty roślinne mają szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej, farmaceutycznej, medycynie naturalnej oraz przemyśle spożywczym. Wykorzystywane są m.in. przy produkcji Karmelków Orzeźwiających Wawel, które zawierają ekstrakty z pokrzywy i szpinaku. Produkty te zawdzięczają swoją barwę właśnie naturalnym ekstraktom pochodzenia roślinnego.

Producenci, którzy wprowadzają do obrotu żywność zawierającą składniki roślinne lub ich przetwory muszą robić to zgodnie z przyjętymi zasadami, zawartymi w rozporządzeniu 1925/2006. W tym dokumencie ekstrakty roślinne klasyfikowane są jako “inne substancje”, a więc substancje nie będące witaminami lub składnikami mineralnymi.

Nasza strona używa plików ciasteczek (cookies) aby dostarczać usługi na najwyższym poziomie. Zapoznaj się ze zmianami dotyczącymi danych osobowych jakie weszły w życie z dniem 25 maja 2018 r. Więcej znajdziesz w pod tym linkiem.