FAQ

FAQ dla Dobrych Składników

Najczęściej zadawane pytania Najczęściej zadawane pytania

Wstęp

Stawiamy na prosty i transparentny przekaz, który będzie zrozumiały dla każdego konsumenta. Operujemy wyłącznie na rzetelnych informacjach i sprawdzonych danych – pozbawionych niedopowiedzeń i przekłamań. Zachęcamy do zapoznania się z przygotowaną przez nas listą pytań i odpowiedzi, które pomogą poznać projekt Dobre Składniki. Dzięki nim zrozumiesz, dlaczego odgrywa on wiodącą rolę w strategii rozwoju marki Wawel.

Czy olej palmowy jest szkodliwy?

Strzałka Strzałka

Olej palmowy jest składnikiem, który rodzi sporo kontrowersji i wokół którego krąży mnóstwo opinii, często nieprawdziwych lub nieaktualnych. Sprowadzają się one do trzech problemów: wpływu na środowisko, rafinacji oraz utwardzania oleju palmowego.

Rafinacja

Rafinacja oznacza oczyszczanie oleju z niepożądanych dla człowieka zanieczyszczeń m.in. benzopirenu, pozostałości pestycydów, nawozów oraz metali ciężkich. Oznacza to, że olej rafinowany jest bardziej czystszy niż nierafinowany. Jest także bardziej stabilny, czyli wolniej się psuje, co z kolei podnosi jego bezpieczeństwo. Nieprawdą jest, że podczas procesu rafinacji usuwane są całkowicie składniki pozytywne, jak tokoferole (wit. E, beta-karoten czy sterole). Obecnie straty tych składników zwykle nie przekraczają 10-20%, zatem ich zawartość obniża się bardzo nieznacznie.

Utwardzanie

Olej palmowy jest półstały, co oznacza, że jego utwardzanie nie jest konieczne i stosuje się je bardzo rzadko. Można to łatwo zweryfikować, ponieważ na liście składników każdego wyrobu, w którym taki składnik występuje, producent musi zamieścić informację o obecności tłuszczu utwardzonego lub uwodornionego.

Uwodornienie, to jedna z metod utwardzania tłuszczu, czyli zmiany konsystencji z płynnej na stałą. Tłuszcz palmowy wykorzystywany w produkcji słodyczy Wawel jest tłuszczem nieuwodornionym. Ma on stałą konsystencję, uzyskaną jednak wyłącznie specjalnymi metodami – frakcjonowania lub estryfikacji. Dzięki temu nie wytrącają się kwasy tłuszczowe trans, co z kolei przekłada się na jakość naszych wyrobów końcowych.

W kontekście oleju palmowego, poza aspektem zdrowotnym, warto wspomnieć także o środowisku. Rosnący popyt na ten rodzaj oleju sprawia, że rozległe tereny lasów tropikalnych są masowo niszczone, zwykle wypalane, a w ich miejscu pojawiają się plantacje palmy.

Istnieje jednak procedura certyfikowania plantacji, które spełniają odpowiednie wymagania, m.in. nie powstały na terenach wypalonych i innych obszarach cennych przyrodniczo (np. torfowiskach), nie wolno na ich terenie stosować niebezpiecznych pestycydów, a także zapewniono odpowiednie prawa dla zatrudnionych tam pracowników.

Obecny w słodyczach Wawel olej palmowy posiada certyfikat RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil – Porozumienie dla zrównoważonej produkcji oleju palmowego) i pochodzi w 100% z upraw nieprzyczyniających się do zubożenia wartości przyrodniczych, a przy tym jest pozyskiwany z poszanowaniem prawa ludzi zamieszkujących tereny upraw palm olejowych.

Czy cukier jest konieczny w słodyczach?

Strzałka Strzałka

Nie! Choć to prawda, że cukier znajdziemy w składzie większości dostępnych na rynku wyrobów cukierniczych. Możliwe jest jednak wyłączenie go ze składu danego produktu przy zachowaniu pełni słodkiego smaku. Zamiast cukru można zastosować substancje słodzące z grupy polioli, np. maltitol. To właśnie ten składnik zawierają produkty z linii Wawel Bez Dodatku Cukru. Takie słodycze mogą być spożywane przez diabetyków!

Jak wybrać słodycze z dobrym składem?

Strzałka Strzałka

Dobre słodycze to przede wszystkim smak, ale i prosty, nieskomplikowany skład, pozbawiony tego, co zbędne. Wybieraj te słodycze, które są produkowane z wykorzystaniem naturalnych aromatów i ekstraktów roślinnych zamiast barwników, sięgaj po czekoladę bez polirycynooleinianu poliglicerolu, czyli substancji chemicznej, która jest opisywana na etykietach jako emulgator E476 i sprawdzaj, czy olej palmowy występujący w danym produkcie jest certyfikowany, czyli nie wpływa negatywnie na środowisko. Niezbędnych informacji o składzie i jakości produktu dostarczy Ci jego etykieta.

Jak wybrać dobrą czekoladę?

Strzałka Strzałka

Dobra czekolada to nie tylko taka, która nam smakuje. W jej składzie powinno znaleźć się jedynie kilka najwyższej jakości składników. Tabliczka dobrej czekolady pełnej powinna cechować się wysoką zawartością miazgi kakaowej, obecnością tłuszczu kakaowego, brakiem emulgatora E476 oraz aromatów. Dobra czekolada pełna, czyli bez nadzienia, nie musi też zawierać oleju palmowego. Warto zwrócić uwagę na jakość ziaren kakaowych oraz ich certyfikację pod względem wpływu na środowisko i warunki pracy przy ich pozyskiwaniu. Czekolady Wawel z linii Premium posiadają certyfikat UTZ, co oznacza, że zawarte w nich kakao pochodzi z odpowiedzialnych, zrównoważonych upraw i jest pozyskiwane bez negatywnego wpływu na środowisko naturalne oraz wyzysku ludzi zatrudnionych przy produkcji surowca.

Co zawiera dobra czekolada?

Strzałka Strzałka

Tabliczka dobrej czekolady powinna zawierać wysokiej jakości składniki, takie jak miazga kakaowa i tłuszcz kakaowy. Dodatek może stanowić cukier oraz lecytyna sojowa, która zapewnia odpowiednią konsystencję. Smak czekolady może być wzbogacony różnymi cennymi dodatkami, takimi jak orzechy laskowe, rodzynki, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe i wiele innych. Ważne jest, aby czekolada nie zawierała sztucznych aromatów i emulgatora E476, czyli dodatku, który przyspiesza produkcję wyrobu, jednak nie jest składnikiem niezbędnym. Innym składnikiem, który nie jest konieczny w czekoladach pełnych jest olej palmowy. Ze względu na jego właściwości spotykamy go jednak w produktach z nadzieniami – wówczas warto, by był certyfikowany.

Na co warto zwrócić uwagę sięgając po słodycze?

Strzałka Strzałka

W składzie dobrych słodyczy powinny znajdować się wyłącznie niezbędne składniki o sprawdzonym pochodzeniu – oprócz cukru, ich skład stanowić mogą m.in. miazga kakaowa, tłuszcze roślinne, naturalne aromaty, ekstrakty i koncentraty z roślin, lecytyna z certyfikowanych nasion soi (bez GMO), substancje żelujące (takie jak agar i pektyny), orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe, koncentraty owocowe i wiele innych. Szczególnie warto sięgać po czekolady o dużej zawartości miazgi kakaowej, bez emulgatora E476 oraz dodatku oleju palmowego.

Słodycze w naszej diecie – korzystne czy nie?

Strzałka Strzałka

Wokół szkodliwości słodyczy krąży wiele mitów i niedopowiedzeń. Tymczasem słodycze spożywane w rozsądnych ilościach mogą stanowić uzupełnienie zbilansowanej diety, dostarczając energii oraz wielu wartości odżywczych, pod warunkiem dbałości o odpowiednią regularną dawkę ruchu, która zapewni dobre samopoczucie i pomoże spalić kalorie. Należy jednak zwracać uwagę na jakość spożywanych słodyczy, wybierając produkty o prostym i nieskomplikowanym składzie.

Czym są Dobre Składniki?

Strzałka Strzałka

Mówiąc “Dobre Składniki” mamy na myśli prosty, nieskomplikowany skład i dobry smak. Dobre składniki w słodyczach z Wawelu to wyłącznie naturalne aromaty, ekstrakty i koncentraty roślinne zamiast barwników, lecytyna z certyfikowanych nasion soi (bez GMO), roślinne substancje żelujące w galaretkach owocowych, a także brak emulgatora E476 i oleju palmowego w masach czekoladowych. Mniej znaczy więcej!

Jak czytać etykiety na produktach?

Strzałka Strzałka

Etykiety to podstawowe i najważniejsze źródło wiedzy o produkcie. Zawierają katalog informacji przewidzianych przepisami prawa żywnościowego, pozwalających na ustalenie jego najważniejszych właściwości. Jednym z najistotniejszych dla konsumenta elementów etykiety jest wykaz składników produktu, obejmujący wszystkie jego składniki, uporządkowane malejąco według ich masy w momencie użycia przy wytwarzaniu. Wykaz składników zawiera także informacje o alergenach oraz obecności dodatków do żywności.

Czym jest lecytyna sojowa bez GMO?

Strzałka Strzałka

Lecytyna sojowa to emulgator stosowany w produkcji żywności, który pozytywnie wpływa na płynność i konsystencję wyrobu. Lecytyna używana w produktach Wawel pochodzi z certyfikowanych nasion soi (NO GMO – nie jest zmodyfikowana genetycznie).

Czym są słodycze bez cukru?

Strzałka Strzałka

To słodycze pełne smaku, choć nie zawierają dodatku cukru! Jak to możliwe? Do ich produkcji wykorzystuje się zamienniki cukru, np. maltitol (substancja słodząca z grupy polioli). Cechuje się on niższą kalorycznością i indeksem glikemicznym, dzięki czemu produkty te mogą być spożywane np. przez diabetyków oraz osoby unikające cukru w diecie.

Co z barwnikami w słodyczach?

Strzałka Strzałka

Barwniki to substancje stosowane do barwienia żywności w celu nadania produktom spożywczym atrakcyjnej barwy lub przywrócenia im barwy utraconej w procesie  produkcji. Naturalne barwniki są pozyskiwane z roślin jadalnych (np. pokrzywa, szpinak, aronia, marchew, burak, papryka, kurkuma) z zastosowaniem specjalnych, delikatnych metod obróbki. Takie barwniki są określane terminem „żywność barwiąca” i klasyfikuje się je jako standardowe składniki żywności, a nie dodatki do żywności – innymi słowy, chodzi o „barwienie żywności żywnością”. W niektórych słodyczach można natomiast znaleźć szereg barwników o syntetycznym pochodzeniu. Są one często oznaczane w wykazie składników nie wedle ich chemicznej nazwy, ale za pomocą oznaczenia „E-…”. W produktach Wawel stosowane są wyłącznie substancje barwiące naturalnego pochodzenia – krótko mówiąc barwimy naturą!

Czy istnieją słodycze bez sztucznych aromatów?

Strzałka Strzałka

Tak! Aromaty to substancje dodawane do produktów spożywczych w celu nadania lub poprawienia ich walorów smakowo-zapachowych. Aromaty naturalne są pozyskiwane z surowców roślinnych (owoce, zioła) lub zwierzęcych, za pomocą odpowiednich procesów fizycznych (destylacja, ekstrakcja) lub biotechnologicznych (mikrobiologiczne, enzymatyczne). Przykładem aromatu naturalnego jest olejek miętowy obecny w Pastylce Miętowej i czekoladzie Miętowej Wawel. Aromaty syntetyczne  otrzymuje się metodami chemicznymi. Największą grupę stanowią estry i aldehydy. Przykładem popularnego sztucznego aromatu jest etylowanilina – substancja syntetyczna, która ma kilkakrotnie intensywniejszy aromat niż naturalna wanilia. Aromaty syntetyczne są znacznie tańsze od naturalnych. Wawel w swoich produktach stosuje wyłącznie aromaty naturalne.

Czy istnieje czekolada bez emulgatora E476?

Strzałka Strzałka

Tak! Emulgator E476 wykorzystywany jest w przemyśle cukierniczym w celu poprawienia konsystencji i płynności czekolady. Jest składnikiem półsyntetycznym, otrzymywanym z poliglicerolu i oleju rycynowego. Jest częstym składnikiem żywności, zwłaszcza wyrobów cukierniczych na bazie kakao i czekolady. Wpływa korzystnie na konsystencję i płynność czekolady, polew i nadzień, jednak nie jest składnikiem niezbędnym. W wysokiej jakości produktach z powodzeniem może być pominięty lub częściowo zastąpiony przez inne substancje, np. lecytynę z certyfikowanych ziaren soi  (bez GMO). W produktach marki Wawel nie występuje emulgator E476.

Kontakt

Nasza strona używa plików ciasteczek (cookies) aby dostarczać usługi na najwyższym poziomie. Zapoznaj się ze zmianami dotyczącymi danych osobowych jakie weszły w życie z dniem 25 maja 2018 r. Więcej znajdziesz w pod tym linkiem.