Krótka lista składników

Wstęp
Wykaz składników to istotna informacja dla konsumentów, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat kupowanych produktów. Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego wykaz ten jest obowiązkowym elementem etykiety opakowania. Krótki, prosty skład produktu może oznaczać brak lub ograniczoną liczbę substancji dodatkowych np. sztucznych aromatów lub substancji konserwujących, co ceni sobie wielu konsumentów.
Produkt z krótkim składem
Przykładem produktu o takim właśnie krótkim składzie, jest Czekolada Gorzka 74% cocoa Wawel z Kamerunu. Powstała z jedynie trzech składników: miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru. Miazga kakaowa użyta do produkcji tej czekolady pochodzi z ziarna kakaowca odmiany Forastero rosnącego na plantacjach Kamerunu. Ziarno to charakteryzuje wyrazisty smak i zapach. Powstanie tego wyrobu jest efektem starannie przeprowadzonego procesu produkcji, szczególnie etapu konszowania – procesu który wydobywa z czekolady jej niepowtarzalne walory smakowo-zapachowe.
Czekolady Świata
Czekolada Gorzka 74% cocoa Wawel z Kamerunu jest pierwszą z limitowanej serii czekolad, wyprodukowanych na bazie ziarna kakaowego pochodzącego z regionalnych plantacji świata. Czekolady z linii Czekolady Świata, podobnie jak wszystkie inne produkty z oferty marki Wawel powstają zgodnie z ideą Dobrych Składników, czyli tworzenia produktów o krótkim, nieskomplikowanym składzie z uwzględnieniem tylko niezbędnych do produkcji składników.
Autor: Wawel SA.
Dobre składniki w tym artykule
