FAQ

Dobra wiedza

Krótka lista składników

Autor: Wawel SA

Krótka lista składników

Wstęp

Wykaz składników to istotna informacja dla konsumentów, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat kupowanych produktów. Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego wykaz ten jest obowiązkowym elementem etykiety opakowania. Krótki, prosty skład produktu może oznaczać brak lub ograniczoną liczbę substancji dodatkowych np. sztucznych aromatów lub substancji konserwujących, co ceni sobie wielu konsumentów.

Produkt z krótkim składem

Przykładem produktu o takim właśnie krótkim składzie, jest Czekolada Gorzka 74% cocoa Wawel z Kamerunu. Powstała z jedynie trzech składników: miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru. Miazga kakaowa użyta do produkcji tej czekolady pochodzi z ziarna kakaowca odmiany Forastero rosnącego na plantacjach Kamerunu. Ziarno to charakteryzuje wyrazisty smak i zapach. Powstanie tego wyrobu jest efektem starannie przeprowadzonego procesu produkcji, szczególnie etapu konszowania – procesu który wydobywa z czekolady jej niepowtarzalne walory smakowo-zapachowe.

Czekolady Świata

Czekolada Gorzka 74% cocoa Wawel z Kamerunu jest pierwszą z limitowanej serii czekolad, wyprodukowanych na bazie ziarna kakaowego pochodzącego z regionalnych plantacji świata. Czekolady z linii Czekolady Świata, podobnie jak wszystkie inne produkty z oferty marki Wawel powstają zgodnie z ideą Dobrych Składników, czyli tworzenia produktów o krótkim, nieskomplikowanym składzie z uwzględnieniem tylko niezbędnych do produkcji składników.

Autor: Wawel SA.

Dobre składniki w tym artykule

Bez dodatku substancji konserwujących Bez barwników Bez aromatów Bez E476 Wysoka zawartość ziarna kakaowego Kakao Ziarno kakaowe
Dobre składniki w tym produkcie

Nasza strona używa plików ciasteczek (cookies) aby dostarczać usługi na najwyższym poziomie. Zapoznaj się ze zmianami dotyczącymi danych osobowych jakie weszły w życie z dniem 25 maja 2018 r. Więcej znajdziesz w pod tym linkiem.